Unge førere og trafikkulykker

Unge førere og trafikkulykker

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

En trafikkulykke kan skje hvor som helst og når som helst, og det kan være forårsaket av alt fra hensynsløs kjøring til dårlig vegdesign. Trafikkulykker er ansvarlig for mer enn 90 dødsfall i 2020, som er mye bedre enn i 2002 da 310 mistet livet, men fortsatt ikke godt nok. Trafikkulykker er en spesielt farlig risiko for ungdom. Likevel er det bevis på at antall dødsfall har gått ned de siste årene, men vi mener at selv ett liv er for mye.

Dette innlegget diskuterer viktigheten av trafikksikkerhet og forklarer hvordan unge mennesker kan gå sammen for å bidra til null dødsfall. For vi ønsker at alle skal føle seg trygge når vi deler samme vei. For å sørge for at du lærer deg om nødvendig trafikksikkerhet, så anbefaler vi å øve til teoriprøven med vår øvingsplattform!

Hvorfor ønsker vi å få slutt på trafikkulykker?

Trafikkulykker er en realitet som ingen forventer før det er for sent, og rammer ikke bare sjåfører og passasjerer, men også familie, venner og alle andre bekjente. Når noen mister en som er veldig nær, vil det dessverre være en vanskelig tid en god stund fremover.

De som kommer til ulykkesstedet og gjør alt de kan for å redde livene som henger i en tynn tråd, blir også svært påvirket av situasjonen.

Unge i trafikkulykker

Som nevnt tidligere var unge mer utsatt i trafikken tidligere. En viktig detalj er at det er ikke begge kjønn som er utsatt for økt risiko, men spesielt menn. Dette forteller oss veldig raskt at kjørestilen har mye å si når det gjelder trafikkulykker, som betyr at det er mye vi kan gjøre for å forbedre tallene.

Men la oss først se på årsaken til trafikkulykkene.

Slik havner unge fører i ulykker

Hvis vi ser på statistikk fra Statistisk sentralbyrå, finner vi ut at en av de største dødsårsakene hos unge er utforkjøring. Dette skjer fordi personen mangler erfaring bak rattet, så de havner i en situasjon de ikke kan håndtere. I tillegg til mangel på erfaring har unge gutter en tendens til å undervurdere risikoen ved beslutninger, noe som fører til grovkjøring og fyllekjøring uten bruk av sikkerhetsbelte.

Vi ser fort hvordan dette fører til økt sannsynlighet for ulykker, så her må vi gjøre noe.

Hvordan forhindre en bilulykke

Siden trafikkulykker handler som regel om kjøremåte, hastighet og tilstand (f.eks. påvirket av rus), må hver individ gjøre sitt for å bidra. Men hva innebærer dette?

Bruk belte, alltid. Dette forebygger ikke mot ulykker, men er det viktigste sikkerhetsutstyret du har i bilen. Deretter må du bli godt kjent med stopplengden slik at du kan “se den” på veien. Bare du alltid justerer hastigheten så stopplengden din aldri blir lengre enn det som er trygt, gjør du allerede mye for å ivareta din egen sikkerhet.

Råkjøring og fyllekjøring er store problemer

Når en bil når hastighetene som vi anser som råkjøring, vil stopplengden øke til brutale lengder. Dette gjør det umulig å stanse i tide hvis noe skulle skje.

I tillegg føler mange seg edru nok til å kjøre bil etter litt alkohol. Imidlertid er bare litt alkoholpromille nok til å dramatisk påvirke reaksjonstiden. Dette fører igjen til en enorm stopplengde! Hvis du har drukket litt, er det alltid best å sove over eller vente på at noen henter deg.