Kjenner du til plikter og førstehjelp ved trafikkulykker? Dette må du vite

Kjenner du til plikter og førstehjelp ved trafikkulykker? Dette må du vite

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Tilbud - nedsatt fra 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

I tilfelle en trafikkulykke bør du vite hvordan du tar riktige mål slik at relevante myndigheter kan varsles. Dette er noe du vil lære i løpet av trafikkgrunnkurset, som kan redde livet til en person som har vært involvert i en trafikkulykke.

Det er ikke sikkert de involverte kan vente på ambulanse, og man må gripe inn for å holde personen i live til hjelpen kommer. En slik situasjon kan være stressende og skummelt – spesielt hvis du ikke er kjent med førstehjelp. Med noen få grunnleggende trinn kan du bidra til å redde liv og oppnå nullvisjonen.

Dette innlegget er laget for å lære deg hvordan du sikrer området, utfører HLR og bruker et luftveissett i nødstilfeller.

Alene møter du en bil i grøfta - Hva gjør du?

Det første du må gjøre er å holde roen og ta på deg refleksvest. Ring også etter nødhjelp og sørg for at bilen står i god avstand fra ulykkesstedet, slik at utrykningskjøretøy lett kan komme frem. Hvert sekund teller! Hvis det er mørkt og mulig, kan du parkere slik at bilen lyser opp området.

Sikre området

Etter at du har stoppet og tatt på deg en refleksvest, sørg for at det ikke kommer flere biler i full fart, noe som kan forverre situasjonen. Du sikrer området ved å plassere varseltrekanter langs veien, enten 50 meter eller 150 til 250 meter fra selve ulykken. Dette varierer avhengig av om området er tett befolket eller ikke, da det er viktig å gi bilene nok tid for å senke farten etter at de har sett varseltrekanten.

Området er sikret og hjelpen er på vei - På tide med førstehjelp

Du har stoppet andre fra å forverre situasjonen, og nå må du ta vare på personen. Ikke få panikk, men hold deg rolig og begynn å gi førstehjelpsbehandling til den sårede.

Alle bør vite hvordan man gir førstehjelp. Enten du er en forelder eller en venn, er det nødvendig å vite hvordan du skal håndtere slike situasjoner. Du vet aldri når du kan komme over noen som trenger hjelp – og å ha kunnskap om førstehjelp kan redde livet deres!

Mange kan stivne og bli redde, men dette risikerer livet til den skadde. For å være godt forberedt og lykkes når noen trenger hjelp, er det viktig å gå gjennom instruksjonene nedenfor.

Hvordan du utfører førstehjelp

HLR (Hjerte og LungeRedning) er en teknikk som brukes til behandling av personer som har hatt et plutselig tap av hjerteslag og ikke puster normalt.

Husk at HLR ikke alltid er nødvendig når du står overfor en nødsituasjon! Noen ganger gjør roping susen.

Våkner ikke vedkommende etter du har prøvd å vekke:

  1. Se og hør etter pust. Brystkassen beveger seg litt opp og ned

Hvis personen puster:

  1. Sørg for at pusten er stabil i ett minutt
  2. Legg vedkommende i stabilt sideleie
  3. Pass på den skadde mens du sjekker pusten

Dersom den skadde ikke puster:

  1. Start med hjerte-kompresjon. Det skal gjøres ved å trykke brystet ned 5-6 cm per kompresjon. Ribben kan knekke, men det er helt OK
  2. Utfør 30 trykk med en hastighet tilsvarende ca. 100 ganger i minuttet
  3. Nå utfører du to munn-mot-munn innblåsinger
  4. Fortsett fra punkt 1. til hjelp kommer

Vi iTesten.no har utviklet vår helt egen øvingsapp som du kan bruke for å forberede deg for teoriprøven. Om du ønsker å øve på teori til bil, motorsykkel eller moped så har vi tilgang til det!