Hva er reaksjonslengde? Vi gir deg forklaringen

Hva er reaksjonslengde? Vi gir deg forklaringen

Det viktigste vi har i trafikken er trafikkreglene våre. Disse er laget for å holde oss trygge i trafikken, og som sørger for en god flyt med så få ulykker som mulig. En stor del av dette innebærer fartsgrensene, som er basert på overlevelsessjansen hvis du havner i en ulykke. En stor faktor for om man overlever en trafikkulykke, er reaksjonslengden din, som igjen blir påvirket av forskjellige forhold.

I dette innlegget går vi over hva en reaksjonslengde er og hvorfor det er viktig å være klar over den; informasjonen du finner kan redde livet ditt.

Hva er reaksjonslengden?

Når du kjører og for eksempel ser en elg som trasker midt i veien, så er reaksjonslengden avstanden fra du først ser elgen, til du tråkker ned bremsen og bilen starter å senke farten. Reaksjonslengden er første del av stopplengden, som er reaksjonslengde pluss bremselengde.

Hvorfor er dette viktig?

Sannsynligheten for å overleve en ulykke synker drastisk når hastigheten øker. En stor del av dette er fordi menneskekroppen ikke er laget for å tåle høy-hastighet ulykker. Derfor er det viktig å senke farten så mye som mulig før sammenstøtet, og det er her viktigheten av reaksjonslengden kommer inn.

Du holder deg til fartsgrensen under normale forhold

Du kjører i 80 km/t på en landevei med en åker på hver side av veien. Heldigvis har du falke-øyne og en topp oppmerksomhet på veien samt en reaksjonstid på 1 sekund. 55 meter foran løper en elg ut fra åkeren og blokkerer veien. Du ser elgen, men bilen senker ikke ned farten før du er 22 meter nærmere. Nå bruker du de neste 30 meterne på å bremse før du stanser med en avstand på snaue 2 meter fra elgen. Både du og elgen gikk uskadd fra hendelsen, etter du hadde en stopplengde på 53 meter.

Setter vi opp farten med 10 km/t, blir den nye reaksjonslengden på 25 meter, som utgjør store resultater for stopplengden som nå er 64 meter. Nå vil du ikke klare å stanse i tide og du vil kjøre på elgen.

Reaksjonslengde, stopplengde og mye mer er relevant for teoriprøven for de ulike førerkortene. Nå kan du øve på dette i appen vår med minispill, kunstig intelligens og over 3000 spørsmål! Trykk her for å komme i gang med øving til teori og veien til førerkortet!

Promille påvirker reaksjonstiden din!

Som de fleste forhåpentligvis er enige i, så er det virkelig ingen god ide å promillekjøre. Dette er en stor grunn for mange ulykker som ender med personskader og død, men hvorfor?

Når promillenivået i kroppen din stiger, blir du sløvere, mer uaktsom og får dårligere konsentrasjon. I tillegg øker sannsynligheten for å gjøre uforsvarlige handlinger, som å kjøre langt over fartsgrensen. Ikke bare er det livsfarlig å kjøre over fartsgrensen i normal tilstand, men er du beruset i tillegg, vil reaksjonslengden din øke til du aldri klarer å stoppe i tide.

Promillekjøring og risiko

Med alkohol eller en annen form for rus øker risikoen for å havne i ulykker, dette ser vi lett da en tredjedel av ulykker som ender med død har rus involvert. Dersom du er en ungdom som kjører med 0,5 i promille, har du 900 ganger så stor sannsynlighet for å dø i en trafikkulykke.