Kjøpe ny eller bruktbil? Her kan du se fordeler og ulemper

Kjøpe ny eller bruktbil? Her kan du se fordeler og ulemper

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

Mange unge sjåfører er usikre på om de skal kjøpe en ny eller en bruktbil. Ofte dukker det da opp spørsmål om hva som er billigst, hva er positivt med en bruktbil og hvilken forsikring er best.

Siden det har vært mye spørsmål rundt bruktbiler og nye biler i det siste, har jeg skrevet dette innlegget for å gi noen gode tips til de som behøver det. Det er også viktig å velge riktig forsikring for situasjonen din, så nederst kan du også lese litt om de forskjellige forsikringene, og hvem de egner seg best for.

Bruktbil

Det billigste alternativet for unge sjåfører er som regel å kjøpe en bruktbil, og da spesielt de eldre modellene. Mange tenker ikke på det, men biler synker veldig fort i verdi, noe du må passe på når du skal kjøpe en bruktbil.

Lavere priser

Den første og største fordelen med bruk biler er selvsagt prisen du kan forvente å betale, da bil synker i verdi med alder og hvor mange kilometer den har kjørt. Det er ikke rart at så mange unge førere kjøper seg først en bruktbil, da de fleste ikke har hatt tiden de trenger for å spare opp pengene enda.

Selv om biler synker i verdi, er det viktig å vite at dette er litt annerledes i Norge enn resten av verden. Her synker ikke prisen like mye på alle de forskjellige bilene, så det er viktig gjøre litt arbeid før kjøpet. Finn ut hva markedsprisen er for bilen du ser på, og se om det er små eller store prisforskjeller.

Det er lov å prute litt

Prisen på bruktbiler er ofte bare et startpunkt for prisen du faktisk kan betale. Selvsagt må du holde deg respektfull, og bare prute om dette er noe selgeren faktisk blir med på. Pruting er egentlig ikke en veldig norsk greie, men når det kommer til bilsalg blir mange litt ivrige.

Det viktigste er å holde på stemningen, da du kan ødelegge sjansen for et godt kjøp, om du presser litt for hardt. Det beste er å gi seg mens leken er god.

Bruktbiler må oftere på verksted

Bruktbiler kan komme med svært greie priser når du kjøper den, og du kan tro du har gjort et skikkelig røverkjøp, men du må passe på så du ikke tabber deg ut. Når en bil har kjørt mange kilometer, kan et problem oppstå så og si når som helst.

For å spare penger, kan det være gunstig å lete etter en bruktbil med få kilometer. Dette minsker sjansen for å måtte pøse ut med penger for reparasjoner i fremtiden. På grunn av dette vil kilometerne påvirke prisen til bruktbilen du kjøper.

For unge sjåfører kan det bli forferdelig kostbart med en bil som må konstant på verksted.

Ny bil

Det er som regel dyrere å kjøpe en ny bil, men det kommer med gode fordeler. For det første vil du kunne nyte lange og stressfrie bilturer, uten å måtte dekode forskjellige varsellamper som lyser opp uten kjøringen, noe bruktbil eiere kjenner til godt.

Nybilgaranti

En stor fordel med nye biler er en gunstig nybilgaranti. Garantien dekker mekaniske, materialrelaterte og elektriske feil, samt ekstrautstyr som ble montert på fabrikken, og varer som regel i 5 år, men dette kan variere hos noen bilmerker.

Noen eksempler på hva som dekkes av garantien er: girkasse, felger, eksosanlegg, låser, setevarmer osv. Det beste er å se på nybilgarantien til bilens produsent, da de kan variere litt fra produsent til produsent.

Du behøver ikke å bekymre deg over historien til bilen

Gamle bruktbiler kan ha hatt mange forskjellige eiere, noe som gjør det vanskeligere å finne ut av hvordan bilen har blitt behandlet tidligere. Har bilen hatt en eier som ikke tok godt vare på den, kan den ha skjulte skader som fort blir dyrt å fikse.

Nye biler derimot har ikke noen mystiske historier med tidligere eiere, så her er det en stor sansynlighet for å slippe hodepiner i fremtiden.

Verdien synker på nye biler

Normen verden rundt er at nye biler går drastisk ned i pris, selv bare etter et år. I Norge er det litt annerledes, da nye biler ikke mister like mye verdig her, som resten av verden. Denne pris trenden ser ut til å roe seg sakte ned. Kjøper du deg en ny bil må du være klar for store verdifall.

Hvilken bilforsikring som passer best for unge sjåfører

Etter du har funnet drømmebilen din, enten det er en ny eller en bruktbil, så er det på tide å finne en god bilforsikring. Det er påbudt med bilforsikring i Norge, så denne kan du ikke unngå. I tillegg vil du få store problemer, om du havner i en ulykke og du ikke har forsikret bilen din. Du vil stå ansvarlig for å betale for alle kostnadene fra ulykken.

De forskjellige forsikringene

Det er hovedsakelig fire forskjellige bilforsikringer du kan velge mellom, nemlig ansvarsforsikring, delkasko, kasko og kasko pluss. Hvilken som egner seg best for din bil varierer fra hva du faktisk behøver, da alle forsikringene dekker forskjellige ting.

Det er også viktig å si at de forskjellige forsikringene bygger på den som ligger under. Ansvarsforsikring er den nederste, så dette er basis forsikringen. Kjøper du da delkasko, vil alt som dekkes av ansvarsforsikringen også dekke delkaskoforsikringen.

Ansvarsforsikring

Dette er den minste og billigste forsikringen, og vil dekke skader du påfører andre biler, eiendommer, dyr og personer. Ansvarsforsikringen dekker ikke skader som er påført bilen din, eller andre uhell som er utenfor din kontroll. Denne er et minstekrav for alle biler i Norge.

Dette er en populær bilforsikring hos unge sjåfører.

Delkasko

Delkasko dekker litt mer enn ansvarsforsikring, men denne vil heller ikke dekke skader påført bilen din. Det denne dekker derimot er skader som skyldes tyveri, brann, veihjelp og glasskader.

Delkasko er ikke en nødvendig forsikring, så her må du gjøre egne vurderinger. Det koster ekstra i året for forsikringen, men den dekker noen svært uheldige situasjoner.

Kasko

Dette er forsikringen som passer nye biler best. Den er dyrere enn delkasko og ansvarsforsikring, men denne dekker også skader på bilen din. Mange som kjøper bruktbil velger å hoppe over denne og heller gå til en billigere, da reparasjoner er som regel den største kostnaden. Ofte kan det bli billigere å bare kjøpe en ny bruktbil enn å betale for en dyr kaskoforsikring på en allerede falleferdig bil.

Kasko Pluss

Denne er ikke for de fleste, da den er svært dyr. Denne egner seg best for dyre biler, da denne dekker motorskader og kostnadene for leiebil under perioden for reparasjonen. Denne forsikringen kan variere veldig fra selskap til selskap, så her må du undersøke litt for å finne de beste fordelene.

Trykk her for starte veien til førerkortet med Testen.no! Vi har laget vår egen plattform der du kan øve til teoriprøven for ulike transportmidler!