Les alt om førerkort

Les alt om førerkort

Bla ned for å lese artikkelen

 1. Fornøydgaranti

 2. Beståttgaranti

 3. 3000+ spørsmål

 4. Minispill

 5. Enkle forklaringer

 6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

Å ta førerkortet er noe av det viktigste du noen gang vil gjøre. Så ved mindre du vil leie bil for resten av livet, er dette stedet du får øvd til teoritentamen. Vi ønsker at alle våre lesere skal bestå teoriprøven for lappen, enten det er for bil, motorsykkel eller moped. Derfor gir vi deg all informasjonen du trenger for å få førerkortet ditt, fra start til slutt. Men før vi ser på veien du må gå, la oss først forklare hva et førerkort er.

Førerkort er et juridisk dokument som lar en person betjene et motorkjøretøy på offentlige veier og motorveier. Det kreves for alle som ønsker å kjøre bil på offentlig vei. Selv om førerkort er laget for å beskytte samfunnet, kan de også begrense en persons mobilitet dersom førerkortet blir inndratt. Sjåfører med fysiske funksjonshemninger kan være ute av stand til å kjøre selv og trenger en sjåfør til å ta dem rundt i byen.

I dette innlegget finner du all informasjon du trenger om førerkortet.

Hva dekker de forskjellige klassene?

Et hyppig spørsmål som ofte stilles av enkeltpersoner er "hva kan jeg kjøre med de forskjellige førerkortklassene?" Som et enkelt svar finner du en punktliste nedenfor med de ulike førerkortklassene:

 • AM - Fylt 16 år. Moped med to, tre eller fire hjul. Mopedbil og ATV som er registrert som moped. De samme reglene som gjelder for moped gjelder også mopedbil og ATV.
 • S - Fylt 16 år. Snøscooter.
 • T - Fylt 16 år. Traktor.
 • A1 - Fylt 16 år. Lett motorsykkel.
 • A2 - Fylt 18 år. Mellomtung motorsykkel.
 • A - Fylt 24 år. Tung motorsykkel.
 • B - Fylt 18 år. Personbil og varebil.
 • BE - Fylt 18 år og ha førerkort i klasse B. Trekke tilhenger med for eksempel personbil.
 • C1 - Fylt 18 år. Lett lastebil.
 • C - Fylt 21 år. Lastebil.
 • D1 - Fylt 21 år. Minibuss.
 • D - 24 år. Buss.

Du velger selv førerkortklassen du ønsker å ta, men vi anbefaler at du leser mer om dem i detalj før du bestemmer deg. Disse kan du lese mer om på vegvesen.no (http://vegvesen.no).

Vandelskontroll for å holde trafikken sikker

Når du søker om førerkort, må politiet godkjenne en vandelskontroll.

Politiet har brukt dette som et middel for å hindre farlig kjøring på veiene. Vandelskontroll brukes til å vurdere om du er i fare for å forårsake skade, og med det må du bestå denne vurderingen før du kan ta førerkortet.

Du er på prøvetid etter du har mottatt førerkortet

Etter å ha mottatt førerkortet kan du føle at alt er mulig. Dette kan føre til mye risiko, spesielt når det kommer til kjøring. Det er viktig at du tar deg god tid og lærer deg å kjøre på en sikker måte for å holde alle så trygge som mulig.

Du må være ekstra forsiktig så du ikke bryter noen trafikkregler de første to årene av etter du har mottatt førerkortet ditt, fordi du vil få strengere straffer. Dette gjøres i form av prikkbelastning, da du vil motta det dobbelte av det normale, dvs. 4 prikker i stedet for 2 for samme handling.

Les mer om trafikkregler og straffer her