Hva er prøvetiden for førerkort? Her er svaret

Hva er prøvetiden for førerkort? Her er svaret

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Tilbud - nedsatt fra 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

I trafikken blir ikke alle behandlet likt. En gruppe førere som får strengere straffer enn andre er de på prøvetid. Dersom du er en fersk sjåfør med førerkort klasse B, får du en prøvetid på 2 år. Dette er for å bevise for samfunnet at du klarer å kjøre ansvarlig og er fullstendig klar for å dele veien med andre trafikanter. Dette er et viktig punkt i opplæringen for å bli helt trygg på veien.

Selv om de fleste har hørt om prøvetiden, så er det mange som ikke egentlig vet hva den innebærer. Hvis du er usikker på hva prøvetiden er og ønsker å lære litt, gjerne les videre, for i denne artikkelen får du vite det du behøver om prøvetiden for lappen.

Jeg får strengere straffer under prøveperioden?

Politiet deler ut prikker når du blir tatt for forskjellige trafikk brudd, og det er her du blir hardt rammet. Hvis du kjører over fartsgrensen og egentlig skal få 2 prikker, vil du motta dobbelte, altså 4 prikker. Siden du bare behøver 8 prikker før du mister førerkortet ditt, ser du fort hvorfor dette rammer ferske førere på prøvetiden sin.

Normalt behøver du en promille på over 0,5 for å miste førerkortet, men helt nede på 0,2 for førere på prøvetid. Selv om dette kanskje virker for strengt, så må du i tillegg å miste lappen ta førerprøven på nytt. Du behøver ikke å gjenta glattkjøring og mørkekjøring, bare teori og praktisk. Når du har bestått førerprøven din får du en helt ny prøvetid på 2 år, igjen.

Hvordan forsvinner prikker?

Selvsagt er det ingen av oss som ønsker å beholde prikkene som deles ut. Heldigvis behøver vi ikke å beholde dem, da de automatisk blir fjernet etter 3 år. Etter du har samlet opp 4 prikker får du et varselbrev, slik at du kan ta det ekstra forsiktig, men det anbefaler vi deg å gjøre uansett. Vi har utviklet vår egen plattform for øving til teoriprøven, og den kan du bruke for å lære mer om dette!

Hvorfor blir ferske førere testet?

Hvis du tar en titt på statistikker, ser du fort hvilken gruppe som er mest utsatt for trafikkulykker, nemlig ferske førere, eller mer spesifikt, unge menn med lappen. Veien er utrolig farlig, men unge menn er svært selvsikre i ferdighetene sine og kjører for fort, gjør uforsvarlige handlinger og utsetter seg selv og andre for fare.

I Norge har vi et mål om 0 drepte i trafikken. Dette kan bli mulig, men da må vi holde et sterkere grep rundt de ferske førerne. Med dette systemet på plass havner de fort på 4-prikker-grensa, og da vil de fleste ta det litt mer med ro, som fører til en tryggere trafikk for alle.

Det beste er å følge trafikkreglene våre

Vi har trafikkregler for en grunn. Det beste du kan gjøre for deg selv og andre, er å følge trafikkreglene våre. Hold deg til fartsgrensen og sørg for at du klarer å stanse på strekningen du direkte kan se. Dette vil si at i svinger med dårlig sikt, så må du sette ned farten så du klarer å stanse hvis det står for eksempel en elg i veien.