mye koster lappen på bil, moped og motorsykkel!

Så mye koster lappen på bil, moped og motorsykkel!

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

Det er mange som til enhver tid lurer på hvor mye det koster å ta lappen for bil, moped og motorsykkel. Spør du venner og bekjente kan du få en del ulike svar, ettersom det er stor forskjell på hvor lang tid hver enkelte bruker på å ta førerkort. Noen må ta flere kjøretimer enn andre og andre får hele prosessen unnagjort med en gang, og sparer penger på det. Det er også forskjell på pris for de obligatoriske kjøretimene og teori som må gjennomføres hos kjøreskolene.

Har du enda ikke startet å øve på teoriprøven? Da har du en unik mulighet til å registrere deg hos oss i Testen.no og få tilgang til teoriappen vår! I appen kan du forvente bruk av kunstig intelligens, tusenvis av spørsmål og teori som forbereder deg på alle temalistene, samt flere garantier som sikrer deg om du ikke er fornøyd med appen eller ikke består teoriprøven.

Dette koster billappen

I løpet av et år er det vanvittig mange oppkjøringer, og i 2021 ble det registrert over 103 000 oppkjøringer for bil i følge BilNorge. Bil er kjøretøyet flest tar førerkort for og det er på grunn av alle bruksområdene. Kjøretøyet sørger for en trygg måte å komme seg frem på, har plass til flere passasjerer og plass til å frakte ting. En annen viktig ting som flere unge føler på er frihetsfølelsen når man kan kjøre hvor man vil når man vil.

Prisen varierer

Det varierer i stor grad i forhold til erfaring i trafikken og hvor fort man lærer. Dette gjør at det er vanskelig å anslå en fast sum, men man kan regne med at førerkort på bil kan variere fra 20 000 til 35 000 kr. For noen så kan dette blir en lavere og høyere sum, men vanligvis er det førerkort for bil vil koste. Store deler av kostnaden til førerkort er knyttet mot kjøreskolen og kjøretimer.

Motorsykkel

Når man skal ta motorsykkellappen kan man velge mellom lett motorsykkel (A1), mellomtung motorsykkel (A2) eller tung motorsykkel (A). For de ulike klassene kan det variere i pris fra lett motorsykkel og de to andre klassene.

Prisen du kan forvente

Det er vanskelig å gi et fast anslag for prisen på førerkort innenfor de ulike klassene, men prisen starter som regel fra:

  • Lett motorsykkel fra 15 000 kr
  • Mellomtung og tung motorsykkel fra 20 000 kr
En far og sønn som sitter på en motorsykkel etter en fantastisk kjøretur.

Moped

Moped (førerkortklasse AM) er også et vanlig kjøretøy å ta i Norge og førerkortet kan du ta når du er 16 år. Dette gir ungdommer en mulighet til å være uavhengig av kjøring fra foreldrene sin side. Mange ser på moped som et tryggere alternativ enn lett motorsykkel siden det er større begrensninger på hastighet. Men, for de som velger førerkort for moped vil slippe unna så store kostnader. Det gjelder for førerkort og for kjøretøyet i stor grad.

Hvor mye det koster å ta mopedlappen

Mopedlappen er det billigste alternativet. Som regel kan du forvente å betale mer eller mindre 8 000 kr. Dette kan variere ut fra kjøreskole, kampanjer og lignende.  Du må betale for obligatoriske kurs, kjøretimer, innleie av utstyr, teoriprøven osv. Mange trafikkskoler tilbyr pakker som gjør mye av prosessen billigere.

Tips for å ta lappen

Lappen krever mange timer med både kjøring bak rattet, og studeringskvelder for å få kunnskapen og ferdighetene som trengs. Det betyr at man bør innstille seg på å legge ned tid og energi i perioden man skal forberede seg, da du må øve til teoritentamen og øvelseskjøre før å kunne bestå oppkjøringen. I tillegg til det må du også gjennomføre grunnkurs, kjøretimer, langkjøring osv…

Ettersom det krever mye tid og ressurser, så har de aller fleste et mål om å bestå med en gang. Derfor har vi laget noen tips og triks som du kan ta med deg i dine forberedelser. Følger du tipsene vil du ha en større sjanse for å bestå.

Start tidlig

Dette gjelder både å øve på spørsmål, teori og kjøring. Det tar tid å ta lappen, og det er mye man må lære seg. De som starter å øve til teoritentamen sent har en større sjanse for å stryke enn de som starter tidlig. Starter du tidlig kan du også sette opp en plan over det du må øve på til teoritentamen, samt dagene og timene du tenker å sette av til studeringen.

Øvelseskjør mye

Om du har muligheten til å øvelseskjøre med noen, så er det en svært god øvelse for å bli kjent med å håndtere kjøretøyet og bli kjent med trafikkregler i praksis. Det er stor forskjell på å lese om teori og øve på det, enn å bruke det i praksis. Når du tar lappen må du gjennom flere forskjellige steg hos trafikkskolen. De ser på kjøreferdighetene dine når du blir vurdert for å gå til neste steg i prosessen. Har du hatt muligheten til å øvelseskjøre med noen du kan stole på, som kan lære deg hvordan å kjøre bil på en god måte, så kan du derfor slippe mange kjøretimer hos trafikkskolen.

Sørg for å ha god kunnskap om skilt

Mange som stryker på teoriprøven sliter ofte med skilt. I Norge har vi over 300 offisielle skilt som bestemmer hvordan vi skal kjøre, gir informasjon om farer og lignende. Skilt er svært tidkrevende å lære seg, på grunn av det store antallet. Et godt tips kan være å øve på trafikkskilt og se etter de ute i trafikken, slik at du kan se hvordan de fungerer i praksis. Dette kan gi et godt bilde på funksjonen til trafikkskilt.