Planer om en langtur med bilen? Du bør ha dette på plass

Planer om en langtur med bilen? Du bør ha dette på plass

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

En langtur med bilen og familien er perfekt når en stor ferie kommer. Ofte kjører man i flere timer om gangen, og da er det viktig at bilen har alt klart for reisen.

For å hjelpe deg og alle de andre som skal på en langtur, har jeg skrevet en liten artikkel som inneholder all informasjonen du trenger før du drar ut med familien.

Sjekk om oljen må byttes ut

Ved mindre du har en egen eller elektrisk leiebil, så er dette er noe man må ha på plass før man drar langt med bilen. Jobben til oljen er å smøre inn motorens mange komponenter, og tenker man også på hvor fort komponentene spinner gir det mening at det er viktig å at oljen er riktig.

Det er heldigvis enkelt å gjøre på egenhånd, bare hent frem instruksjonsboka til bilen din, så leser du om “oljepeiling”. Da vet hvor du finner peilepinnen og om hva som må gjøres for din bil.

Det er også fullt mulig å sjekke oljen når du vil. Jo oftere du sjekker, jo mindre sjanse er det for at noe går galt med motoren.

kjølevæske og bremsevæske

Motoren jobber hardt når man kjører, og da er det viktig å holde temperaturen nede så alt går som det skal. Det er også svært viktig å sørge for at bremsene for nok bremsevæske.

Finn frem instruksjonsboka og les deg frem til hvordan du kan sjekke kjølevæsken og bremsevæsken. Er du usikker kan det være lurt å ta med bilen inn til et verksted.

Har du spylervæske så det holder ut langturen med bilen?

Dette er et steg som fort kan gå i glemmeboka!

Er du ute og kjører med familien så er det viktig å ha en god sikt. Du må følge med på biler som kommer kjørende mot deg, bilene du følger og ikke minst viktige skilt som fartsgrenser eller om det pågår arbeid i veien.

Det tar ikke lang tid å fylle på spylervæske, og det kan spare deg dyrt når noe skjermer for utsikten når du er ute å kjører.

Du må også passe på å bytte vindusviskere

Vindusviskere kjennes ganske solide ut når du holder dem, men de blir faktisk dårlige etter mye bruk, og må derfor byttes ut for å effektivt vaske vinduet med spylervæske.

Før du kaster vindusviskerne dine kan du prøve å vaske dem godt. Ofte kan de bare være møkkete, og fungerer fortsatt fint en god stund fremover. Er du usikker på om dine er i god nok tilstand til en langtur er det bare å kjøpe nye før turen. Da er du sikret at de holder!

Du kommer ikke langt om batteriet er flatt

Det er ikke uvanlig med batteriproblemer når folk er ute på langtur med bilen. Mange hevder at man bare trenger å passe på om vinteren, men dette stemmer ikke da batteriproblemer er noe av det vanligste bilister opplever på en langtur om sommeren.

Er du usikker på hvordan du sjekker bilbatteriet ditt, kan det være lurt å la et verksted ta en titt på den. Ofte kan man også ha et gammelt batteri som burde ha blitt byttet ut for en stund siden.

Sjekk lufttrykk og mønsterdybde i dekkene

Lufttrykket i dekkene burde sjekkes etter og før alle langturer. Det er viktig å holde lufttrykket innenfor grensen, så slipper du problemer på turen. Det mange også ikke vet, er at lufttrykket har mye å si om sikkerhet. Dersom du har for høyt trykk vil ikke dekket få god kontakt med bakken, og man vil lettere miste styringen.

Lufttrykket er ikke det eneste man burde sjekke, da kravet på sommerdekk er 1,6 millimeter i mønsterdybde. Selv om kravet er 1,6 millimeter, vil de fleste anbefale dekk med 3 millimeter i mønsterdybde.

Fungerer alle lys som de skal?

For det første så kan man lett dra på seg en bot om den ene lykta ikke fungerer. I tillegg handler det også mye om sikkerhet. Når du er ute på veien og kjører så er det viktig at man har god sikt, både når det er lyst og mørkt.

Sjekk også at både bremselysene og blinklysene fungerer, så slipper du irriterte bilister og bøter, for ikke å snakke om ulykker.

Ta med en jekk og et ekstra dekk

Det er fort gjort å punktere et dekk. Har du ikke med deg et ekstra dekk må du vente en god stund på hjelp. Det beste du kan gjøre for å unngå en slik situasjon er rett og slett å bare ta med deg et ekstra dekk i bilen. Husk også en jekk!

Refleksvest og varseltrekant

Før du drar ut på langtur må du også sjekke at du har en refleksvest og varseltrekant i bilen. Man vet aldri når man kommer over en ulykke, og da må man ta på seg refleksvesten og sette ut varseltrekanten. Husk også at du må ha de lett tilgjengelige i bilen.

Hvis du trenger å vite mer om hvordan du skal forberede deg før du kjører bil og teori til til førerkortet generelt, så kan du bruke vår teoriapp for å øve. Vi har brukt AI, laget egne minispill og brukt et enkelt språk for å gi deg den beste øvngsplattformen.