Alt om oppmerksomhet i trafikken

Alt om oppmerksomhet i trafikken

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Tilbud - nedsatt fra 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

Det skader vell ikke å sjekke mobilen i noen få sekunder? Hva med å sende en snapp bare? Det tar jo ikke lang tid. Selv bare noen få sekunder med å se bort fra veien kan føre til enorme konsekvenser. Det virker kanskje ikke så mye, men ved høye hastigheter er noen få sekunder forskjellen mellom liv og død. I tillegg, hvis du er involvert i en ulykke, kan det koste deg mye mer enn bare bilens verdi.

Hva er egentlig oppmerksomhet?

Oppmerksomhet er den kognitive prosessen med å selektivt konsentrere seg om en stimulus mens man ignorerer andre stimuli. Mennesker blir stadig bombardert med informasjon, og vi må være selektive i hva vi legger merke til. Oppmerksomhet varierer fra person til person. Noen mennesker kan fokusere på én ting i lang tid og ignorere distraksjoner, mens noen mennesker kan ta hensyn til flere ting samtidig.

Gjennom årene har det blitt forsket på hvordan oppmerksomhet fungerer for å bedre forstå hvordan det påvirker oss i trafikken.

Å være søvnig påvirker oppmerksomhet

Tretthet er den vanligste tilstanden som påvirker kjøringen. Det kan redusere en sjåførs evne til å reagere og behandle informasjon om hva som skjer rundt ham. Tretthet kan også føre til langsommere reaksjonstider og økt risiko for trafikkulykker.

Mennesker er ikke alltid klar over nivået av tretthet de opplever, som fører til en farlig tilstand:

  • Tregere reaksjonstid
  • Mindre fokusert på trafikken
  • Dårligere valg

Hvis du gjesper eller styrer mot veikanten, bør du ta en liten lur.

Sykdom, medisin og rusmidler påvirker også oppmerksomheten

Dersom du våkner en morgen med hodepine, kan det faktisk hende den er så sterk at du ikke er i stand til å kjøre trygt! Dette gjelder også andre sykdommer eller “normale plager” som forkjølelse.

Medisiner kan også ha svært negative effekter på oppmerksomheten din. De som er spesielt søvnige er merket med en rød varseltrekant på hvit bakgrunn for enkel gjenkjennelse. Hvis du er usikker på dine, anbefales det å kontakte lege!

Som vi alle vet, så er rusmidler aldri en god ide før du setter deg bak rattet. Dette er lett bevist med tanke på statistikken fra de siste årene. Alkohol er også et rusmiddel, og er det verste i gjengen. Dette står for et stort antall dødsulykker i trafikken. Selv om du teoretisk sett kan ha promille mens du kjører, skal du aldri bare "drikke litt" før en kjøretur. Selv om du mener du regner ut promillen riktig, er det stor sannsynlighet for at du har overskredet grensen, og vil brutalt øke sannsynligheten for å havne i en ulykke.

Men mange er flinke til å multitaske!

En ting mange ofte hører er at folk kan lære å multitaske. Men stemmer dette?

Gjennom årene har det blitt forsket på vår oppmerksomhet og hvordan «multitasking» fungerer. Funnene tyder på at dette ikke er så lett, og er spesielt vanskelig når vi fører et kjøretøy.

Hva vi tror multitasking er

Det vi kaller «multitasking» er egentlig bare å bytte mellom oppgaver raskt, og kan egentlig kalles «task-switching». Problemet med dette er at vi er mye flinkere til å fokusere på én oppgave om gangen, og blir kun hindret av dette, som øker sjansen for å gjøre feil.

Noen studier har undersøkt hvordan sjåfører kjører mens de utfører multitasking. Dette viste noen svært negative resultater, med bare 2,5 % av sjåførene som ikke fikk noen bivirkninger.

Hold øynene på veien!

Den beste måten å sikre at du kommer deg trygt hjem etter en kjøretur er å holde øynene på veien og trafikken, og la alle distraksjoner være i fred. Har du et problem med mobilbruk, bør du slå den av mens du kjører, for din egen og andres sikkerhet.

Drinker er gode og med måtehold kan være en morsom del av enhver god fest eller feiring. Men vær klar over farene ved fyllekjøring før du havner i en grøft mens du kjemper for livet. Det er ikke verdt risikoen.

Skal du ta teoriprøven? Vi i Testen.no har laget vår egen app for øving til teoriprøven. Du kan øve på teori til bil, moped og motorsykkel!