Bilkunnskap for nybegynnere

Bilkunnskap for nybegynnere

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Tilbud - nedsatt fra 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

Biler er en avgjørende del av mange menneskers liv. De er en vesentlig del av vårt transportsystem, og de er også et viktig statussymbol for mange. Før i tiden var de simplere, og besto av langt færre deler og kompontener enn det dagens motpart gjør.

Når du er klar til å ta steget, sørg for at du vet hvordan bilen din fungerer og er bygget. Ikke bare det, men også hvordan man vedlikeholder diverse systemer for å sikre en optimal kjøretur. Vi har satt sammen denne lettleste guiden for å hjelpe deg på vei til å ta førerkortet. Den dekker mange av de viktigste punktene.

Svært mange forskjellige varianter

Det er viktig å ha god kunnskap om hvordan bilen fungerer hvis du vil kjøpe den riktige for deg. Bilmodeller kan være svært forskjellige, så sørg for at hvilken type bil du ser på. Hvis du ikke kan kjøre med manuell girkasse, bør du jo styre unna det. Dette er en av mange grunner til at det er viktig å ha nødvendig kunnskap om biler.

For mer kunnskap om bil og trafikken, så kan du øve til teoriprøven for bil på vår plattform!

Biler med forbrenningsmotor, elbiler og hybridbiler

Biler med forbrenningsmotor er de klassiske som bruker diesel eller bensin. De har et større forbruk, men kan som regel kjøre over lange distanser.

Elbiler bruker en elmotor for å kunne kjøre. Disse bilene er svært supre hvis du ikke skal kjøre langt, da du må bruke tid på å lete etter hurtigladere ved lengre kjøreturer.

Hybridbiler bruker en elektrisk motor for kortere turer og forbrenningsmotoren for lengre avstander. Dette hjelper bilen med å oppnå maksimal kjørelengde, selv når du reiser lange avstander. Når du skal korte avstander i en hybridbil, bruker den ikke gass, så den er mye renere og mer praktisk å kjøre.

Les mer om forskjellene mellom elbiler og bensin- og dieselbiler her.

Biler kommer med systemer for å hjelpe føreren

Er det en ting vi ønsker i trafikken, så er det førere som holder seg komfortable over lengre perioder. Desto mer sliten du er, desto dårligere kjører du. Derfor har vi forskjellige systemer som er designet for å både holde deg fokusert på veien og for å hindre deg i å komme ut i ulykker.

Et vanlig trekk i moderne biler er ABS, som står for anti-lock braking system. Dette sikrer at hjulene ikke låser seg når du bremser raskt og gir først en liten bremsekraft før den setter på full kraft. Slik unngår du å miste kontrollen over en moderne bil, og redder livet til mange sjåfører.

Les mer om systemene en moderne bil har for å øke sikkerheten her.

Hva du normalt må vedlikeholde på en bil

Selv om biler er designet for å gi solid sikkerhet selv etter mange år, er det visse ting du må vedlikeholde med jevne mellomrom. Som nevnt i trafikkloven har du ansvar for å holde bilen din i forsvarlig stand.

Her er en liste over hva du normalt må undersøke:

  • Olje - Oljen bidrar til å smøre motoren, noe som gjør at alle bevegelige deler har liten friksjon. Motoren kjøles også ned.
  • Vindusviskere - De blir etter hvert harde og sprukket, noe som reduserer effektiviteten og øker dårlig sikt.
  • Bremser - Bremsene på bilen må fungere for å holde deg trygg. Bremseklossene slites ved bruk.
  • Lufttrykk i dekk - For lite eller for mye luft i dekkene reduserer kontrollen over kjøretøyet og bilen vil føles mer ustabil.

Du finner mer nyttig informasjon på siden vår

Det er mye man må lære når det kommer til biler. Dette for å holde alle i trafikken trygge, og gjøres gjennom vedlikehold av utstyret og systemene til bilen. Kjøretøy i god teknisk stand har sammen med trafikkreglene ført til færre drepte i trafikken.

Selvfølgelig er det mange andre faktorer som spiller inn for å gjøre trafikken vår trygg, men dette er store deler av det.

Hvis du ønsker å lese mer om kjøretøy og teoriprøven, klikk her!