Hva er myndighetspyramiden? En enkel forklaring

Hva er myndighetspyramiden? En enkel forklaring

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

For å holde orden og en god flyt i trafikken, har vi trafikkregler som veileder oss gjennom dagen, men hva gjør du når det kommer et lyskryss med en politibetjent som som dirigerer trafikken? Følger du bare vanlige trafikkregler og følger lyssignalet? Det er vel bare å kjøre på grønt?

Myndighetspyramiden sørger for at slike situasjoner ikke er forvirrende, og kan bli sett på som en sikkerhetskontroll for å unngå unødvendige stopp og ulykker. Gjerne les videre for å aldri oppleve en slitsom situasjon med forvirringer og hodepiner!

Svaret til spørsmålet

Politiet har høyeste posisjon i myndighetspyramiden, som vil si at om politiet regulerer trafikken, så skal du følge deres ordre. Hvis du finner deg i samme situasjon som over, skal du høre etter hva politiet sier.

Under kan du se hvordan myndighetspyramiden er satt opp, som hjelper deg å aldri bli forvirret igjen.

  • Øverst er politiet
  • Deretter bestemmer lyssignal
  • Så trafikkskilt og vegoppmerking
  • Til slutt gjelder trafikkreglene

Myndighetspyramiden er en viktig del av teorien for førerkort. Nå kan du bruke vår app for å øve til teoriprøven for moped, bil og motorsykkel!

Hvorfor har vi myndighetspyramiden?

Siden veiene våre er fylt opp med 2.5 millioner personbiler, 300 tusen el-biler og mange flere forskjellige kjøretøy, så behøver vi en smart måte å korrigere trafikken trygt og effektivt. Derfor har vi trafikkregler som vikeplikt, hvor du kan parkere foran et gangfelt, hvor du kan stanse bilen osv. For å gjøre endringer eller vise til et område med visse regler, bruker vi skilting og vegoppmerking, lyssignal og personell som politiet.

Trafikkskilt og vegoppmerking

Skilt og vegoppmerking ligger over trafikkregler, og viser til fartsgrenser, vikeplikt, påbud, forbud og andre markeringer. Dette vil si at dersom du kjører på en vei uten skilting, vil fartsgrensen bli bestemt etter trafikkreglene.

Lyssignal

Lyssignal er neste i myndighetspyramiden. Med lyssignal kan møtende trafikk krysse hverandre på en trygg og ansvarsfull måte. Grunnen for at lyssignal ligger over skilting, er fordi dette er områder med fare for brutale ulykker. Derfor må vi ha en metode som er lett å se for alle trafikanter, både om natten og dagen.

Politi

Dersom du kommer til et kryss med defekt lyssignal, vil det bli farlig å kjøre. Siden politiet har øverste posisjon i myndighetspyramiden, har de da muligheten for å dirigere trafikken for en god og trygg flyt. Dette er svært viktig å ha på plass, da det sørger for at alle vet hva som er riktig å gjøre i enhver situasjon.

Det er ikke bare politi som ligger øverst

De fleste myndighetspyramidene viser bare til politiet, men visste du at det faktisk er en god del flere som ligger øverst i pyramiden, sammen med politiet?

Du finner også Statens vegvesen, tollvesenet og militærpolitiet.

Planer om å ta lappen?

Da kan vi hjelpe deg med å stå på første forsøk!

Blant artiklene våre finner du gode tips og triks til hvordan du kan øve for å unngå de vanligste problemene. I tillegg har vi artikler som går over praktisk informasjon, som hva er obligatorisk for førerkort til bil, moped og motorsykkel , hva som dekkes gjennom ansvarsforsikring og mye mer; testen.no hjelper deg mot lappen!