Hva er mørkekjøring og øvelseskjøring? Alt du må vite

Hva er mørkekjøring og øvelseskjøring? Alt du må vite

Bla ned for å lese artikkelen

 1. Fornøydgaranti

 2. Beståttgaranti

 3. 3000+ spørsmål

 4. Minispill

 5. Enkle forklaringer

 6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

I forrige innlegg diskuterte vi nullvisjonen og hva den har oppnådd til nå. Hvis du ikke har lest dette, finner du det ved å klikke her. Men nå er det noen andre viktige temaer vi skal ta opp, nemlig mørkekjøring og øvelseskjøring.

Du må gjennom et kurs før du kan kjøre i Norges mørke vintertid, da forholdene øker stopplengder, sannsynligheten for å ikke se dyr og fotgjengere, og farene som lurer rundt neste sving. Det er en brutal tid, men med riktig instilling og kursing vil du klare deg helt fint.

For å gi deg et innblikk i hva mørkekjøring og øvelseskjøring innebærer, har vi skrevet dette innlegget med opplysende informasjon.

Først kan vi se på mørkekjøring

Mørkekjøring er et kurs du skal gjennom på Trafikalt grunnkurs. Her lærer du hva det vil si å være både sjåfør og fotgjenger i mørket. Med en demonstrasjon vil du lære om farene ved å ikke bruke reflekser, og hvor nærme personen må være før du kan se dem. Dette vil også være en svært oppløftende opplevelse for mange samt føre til ansvarlige sjåfører.

Det er regler for når du kan delta på kurset

Dette er et kurs som krever mørke omgivelser for å være effektivt, og derfor vil det kun bli undervist i perioden 1. november til 15. mars. Du kan fortsatt velge å ta trafikalt grunnkurs utenom perioden, men da vil du være begrenset til å øvelseskjøre mellom 16. mars og 31. oktober.

Trafikalt grunnkurs fra:

 • 1 november til 15 mars - Fullført mørkekjøring
 • 16. mars til 31. oktober - Kun 16. mars til 31. oktober

Fullfører du uten mørkekjøring først, får du tilsendt nytt førerkort etter gjennomført mørkekjøring.

Klar for å øvelseskjøre?

Snart er du gammel nok til å ta førerkortet og spenningen begynner å komme snikende. Enten du har fullført mørkekjøring eller ikke, er du klar til å bli den beste og mest ansvarlige sjåføren du kan være.

Før du setter deg inn i bilen med en erfaren fører, er det noe informasjon som kan være verdt å vite om. Dette inkluderer hvilken alder du og din ledsager må være, hva du må ha i bilen og andre tekniske krav, så følg gjerne med!

Hva er kravene for øvelseskjøring?

Det er viktig å få en grundig og informativ innføring i hva det vil si å være sjåfør før du setter deg i bilen. Derfor må du ha fullført Trafikalt grunnkurs. Nedenfor ser vi på kravene til klasse B (personbiler).

Krav for elev:

 • Fylt 16 år
 • Fullført trafikalt grunnkurs
 • Har legitimasjon og bevis på gjennomført trafikalt grunnkurs
 • Kjøre ansvarlig i en normal tilstand

Krav for bilen:

 • Godkjent EU-kontroll
 • Vognkort del 1 er i bilen
 • Baksiden av bilen skal være merket med rød L på hvit bakgrunn
 • Ikke overstige en totalvekt på 3500 kg

Krav for ledsager:

 • Må være minst 25 år
 • Hatt uavbrutt tilgang til førerkort de siste fem årene
 • Kjøre ansvarlig i en normal tilstand
 • Et ekstra speil

Tips til deg som skal ut med bilen - Viktig for både ledsagere og elever!

Vi ønsker at alle som er med å øvelseskjøre skal få en positiv opplevelse. Her er noen tips om hvordan du får de beste turene med minimalt stress fra begge parter. Det første tipset er å bli godt kjent med bilen før du går ut i trafikken. Vi anbefaler å lage en god plan for å håndtere situasjoner, for eksempel hva du skal gjøre hvis bilen stanser osv.

Etter du føler deg komfortabel med hvordan bilen fungerer, finner dere et avsperret område med god plass. Det fine med slike steder er at ledsageren ikke trenger å sitte i bilen, men må alltid følge med.

Til slutt må dere ha god kommunikasjon om ferdighetene dine, og sammen vurdere når dere skal gå til neste steg, nemlig trafikk. Først bør dere starte på et område med lettere trafikk, før dere gradvis jobber dere opp til motorveien.

Husk å følg trafikkreglene for å unngå straff

Kjør mye, men ta det alltid rolig

Kjøretimer er ikke billige, og sluttsummen kan fort stige til uønskede høyder. Vi anbefaler at du øvelseskjører en god del, slik at du er klar til å kjøre opp og få førerkortet ditt, men alltid husk å ta det rolig, spesielt i svinger med dårlig sikt!

Det er viktig å øvelseskjøre mye, slik at man stiller forberedt til oppkjøringen og bli en trygg trafikant. Noe annet som også er viktig er å starte tidlig med å øve til teoriprøven. Heldigvis for deg har Testen.no laget en helt egen teoriapp som du kan bruke for å forberede deg. Les mer om teoriappen her!