Dette kan du gjøre hvis du stryker på oppkjøring eller teoriprøven!

Dette kan du gjøre hvis du stryker på oppkjøring eller teoriprøven!

Bla ned for å lese artikkelen

 1. Fornøydgaranti

 2. Beståttgaranti

 3. 3000+ spørsmål

 4. Minispill

 5. Enkle forklaringer

 6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

Lurer du på hva som skjer hvis du stryker på oppkjøring eller teoriprøven? Vi har svarene! Før du er klar for å ture rundt på norske veier og nyte friheten som kommer med det, må du bevise at du er klar for det store ansvaret. Dette skjer gjennom teoriprøven og oppkjøringen, som for mange stryker på. Vårt mål i Testen.no er å hjelpe så mange som mulig å bestå teori og oppkjøring, og publiserer artikler med tips og triks for hvordan du består på første forsøk.

Dersom du stryker på oppkjøring eller teoriprøven vil du også få ekstra store kostander i forhold til hva du forventet deg, da kan lån for førerkort være et godt alternativ til å finansiere førerkortet. Spesielt ettersom bil gjør det lettere å dra til og fra jobb, kan det være en god investering om man betaler tilbake raskt.

For å sørge for at du ikke stryker på teoriprøven, så anbefaler vi deg at du bruker teoriappen for å øve. På denne måten er vi sikre på at du vil bestå og lære deg det som kreves.

Før teoriprøven - Førerkortklasse B

Du må bli klar for teoriprøven før du tar den, som først skjer med trafikalt grunnkurs.

Trafikalt grunnkurs

Trafikalt grunnkurs viser deg hva som innebærer å være en fører, og gir deg et godt innblikk på hvor viktig samhandling. Dette handler om:

 • Trafikkopplæringen
 • Trafikk og førerrollen
 • Mennesket i trafikken og samhandling
 • Trafikkopplæring, øvelseskjøring og kjøreerfaring
 • Plikter ved trafikkuhell og førstehjelp
 • Tiltak ved trafikkulykke
 • Mørkekjøring

Etter fullført trafikalt grunnkurs får du bevis og du kan starte med øvelseskjøring, men husk at du må vise frem beviset sammen med legitimasjon med bilde under politistopp, også mens du tar kjøretimer.

Grunnleggende opplæring

Neste del av opplæringen gir deg kunnskap om miljøvennlig kjøring, menneske i trafikken og om ansvaret du har som en fører. På kjøreskolen utfører du kjøretimer for å bli komfortabel i bilen, som er et essensielt steg for å bli en ansvarsfull og dyktig fører.

Du skal også velge om du skal kjøre opp med manuell eller automatisk gir. Dersom du velger automatgir får du en kode i førerkortet. Denne koden sier at du bare har muligheten til å kjøre automatgir. Du må ta oppkjøringen på nytt om du vil utvide til manuelt gir.

Trafikal del

Nå har du og kjørelæreren din sammen gått over ferdighetene dine og kommet fram til at du er klar for den trafikale delen av opplæringen. Det er viktig å være selvstendig og kontrollert i variert trafikk, som du skal lære her. Noen av de viktigste punktene du lærer om er:

 • Trafikantgrupper og interessemotsetninger
 • Effektiv, miljøvennlig og økonomisk kjøring
 • Redusering av risiko for ulykker
 • Forbikjøring fra begge perspektiv

Den trafikale delen har også et obligatorisk sikkerhetskurs på øvingsbane, hvor du lærer å unngå ulykker. Før du kan gå til neste trinn, skal du sammen med kjørelærer vurdere om du er klar for neste steg eller ikke.

Avsluttende opplæring

Det er anbefalt å søke om førerkort når du er på den avsluttende opplæringen! Fordi nå er du svært nær slutten. Her skal du lære å kjøre med gode ferdigheter, på en ansvarlig måte og samhandle med trafikken. Du skal klare å velge kjøremåter som unngår ulykker, og du skal være klar for å bli en enda bedre fører etter du har mottatt førerkortet ditt.

Etter du har fullført den avsluttende opplæringen er du klar for teoriprøven!

Hva skjer hvis jeg stryker?

Hvis du ikke har forberedt deg nok og stryker på teoriprøven, må du vente 2 uker før du kan ta den på nytt. Du må betale for hver gang du forsøker teoriprøven. Etter du har bestått er du endelig på den siste delen før veien er åpen for deg. Nå skal du nemlig gjennomføre oppkjøring. Hvis du ikke består oppkjøringen får du en ventetid på 4 uker før du kan prøve deg på nytt. Du får også et dokument hvor det er skrevet opp feilene dine, slik at du enklere kan forberede deg til neste gang.

Kjøpt bil? Da er kanskje ansvarsforsikring for deg, gjerne les!