Hva er kontrollspørsmål for klasse B? Spørsmål du kan få på oppkjøringen

Hva er kontrollspørsmål for klasse B? Spørsmål du kan få på oppkjøringen

Bla ned for å lese artikkelen

 1. Fornøydgaranti

 2. Beståttgaranti

 3. 3000+ spørsmål

 4. Minispill

 5. Enkle forklaringer

 6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

Vet du om kontrollspørsmålene du kan få på oppkjøringen for klasse B? Når du skal ta oppkjøring så vil den i all hovedsak foregå ute på veien med en sensor, for å vise at du kan kontrollere bilen, trafikkregler og samhandling med andre førere. I tillegg til dette skal du også svare på kontrollspørsmål, og kontrollere bilen i praksis for å vise at bilen er i forsvarlig stand til kjøring. Men hva kan disse kontrollspørsmålene være? Dette skal vi ta for oss i dette innlegget.

Har du ikke forberedt deg til teoriprøven enda? Med Testen.no har du muligheten til å øve med moderne teknologi, flere tusen spørsmål for bil, moped og MC. I tillegg til dette har vi både fornøyd- og beståttgaranti som du kan benytte deg av. Du kan registrere deg og begynne å øve på teori og spørsmål, slik at du kan bestå teoriprøven med glans!

Hva er kontrollspørsmål?

Kontrollspørsmål består av ulike spørsmål som sensor kommer til å stille i starten av oppkjøringen (vanligvis). Via Statens Vegvesen kan du se hvordan oppkjøringen er lagt opp. Dette er for at du skal vise at du har kunnskap om bilen og vite hvordan du skal forberede den før kjøring. Gjerne vil du få ett spørsmål som du er nødt til å svare på eller gjennomføre i praksis.

Om du svarer feil på kontrollspørsmålet, så betyr ikke det at du kommer til å stryke. Men, det kan være en god start på oppkjøringen for deg og sensor. Det kan også være en faktor som spiller positivt inn hvis du gjennomførte kjøringen med noen feil. Allikevel er det kjøringen som vil være mest avgjørende om du består eller ikke.

Ei dame som må sette på varselblink etter spørsmål fra sensor på oppkjøring.

Eksempler på kontrollspørsmål

Flere trafikkskoler deler ut hefter med teori om bilen og kontrollspørsmål som kan oppstå. Dette er temaer og eksempler på spørsmål du kan forvente å få:

 1. Spørsmål om vognkortet. Hva er den største totalvekten på henger denne bilen kan trekke? For å svare på dette spørsmål må du se i vognkortet.
 2. Spørsmål om bremser. Kontroller at bremsekraftforsterker virker. For å kontrollere dette må du trykke inn bremsen til den gir motstand (gjerne 5-6 ganger). Videre skal du holde inn bremsen mens du starter bilen, og deretter skal bremsepedalen synke innover.

  Du kan få et oppfølgingsspørsmål om det er forsvarlig å kjøre bilen hvis den har nedsatt bremsekraftforsterker. Da kan du begrunne at det ikke er forsvarlig ettersom bremsene ikke har full effekt, og resultere i ulykker eller lignende.
 3. Spørsmål om dekk. Kontroll om det er noen skader på felger eller dekkene. Ta en sjekk på dekkene og felgene rundt bilen, og kontroller om det er noe uvanlig.

  Et oppfølgingsspørsmål kan være: om hva som er den vanligste årsaken til til skader på felg eller dekk. Det kan være eksempel være slitasje eller bulker på felg som kan føre til mindre stabilitet. Dette kan også føre til at forsterkningen som felgen skal gi blir redusert.
 4. Spørsmål om lys og lykter. Kontrollere at lysene til nødsignalene fungerer. Da kan du trykke på knappen for nødsignal inne i bilen, gå ut og se til at alle lysene blinker rundt bilen.

  Oppfølgingsspørsmål kan være: i hvilke situasjoner det kan være nødvendig å bruke nødsignalet. Det kan være i situasjoner der nødstopp er nødvendig for å markere bilen, eller for å gi en tydelig markering i en situasjon.
 5. Spørsmål om styring. Kontroller at bilen er retningsstabil. Dette kan du kontrollere ved å kjøre bilen i ca. 30 km/t med et løst grep om rattet. Er bilen retningsstabil skal bilen gå rett frem.

  Oppfølgingsspørsmål kan være: hvorfor bilen kan trekke seg mot høyre eller venstre. Årsaken til det kan være dårlig lufttrykk i et av dekkene, eller feil i forstillingen til hjulene.
 6. Andre spørsmål som kan komme. Kontroller at lydhornet fungerer. Det gjør du ved å trykke på hornet.

  Kontroller at vindusspyleren fungerer. Kontroller dette ved å utfør bruk av vindusspyleren. Oppfølgingsspørsmål kan være å vise hvor du fyller i vindusspylervæske. Dette gjør du ved å åpne panseret og vise til beholderen.

Dette er de ulike temaene som kan komme som kontrollspørsmål for klasse B ved en oppkjøring. Vi har bare brukt ett spørsmål fra hvert tema, så husk å øve på de ulike spørsmålene som kan komme. Les deg gjerne opp på hvordan du skal gjøre det i teori, og gjør det deretter i praksis hvis du har tilgang på en bil å øve på.