Når vi er ute å kjører deler vi ofte veien med flere andre biler. For å unngå ulykker er det viktig at bilene fungerer som de skal, noe som en sertifisert fagperson kan undersøke gjennom en EU-kontroll, eller Periodisk Kjøretøy Kontroll (PKK) som det offisielt heter.
Det er viktig å få en godkjent EU-kontroll for å sørge at sikkerheten opprettholder standarden som er satt, og sørger for at alle er tryggere på veien. Dersom du ønsker å få litt gunstig informasjon om EU-kontrollen så er det bare å lese videre.
Hva gjøres i en EU-kontroll?
Oppgaven til en EU-kontroll er å sørge for at kjøretøyet er klarert for å kjøre på veien. Dette gjøres gjennom to deler, nemlig en trafikksikkerhetsdel og miljødel.
Miljødelen handler om å måle avgasser og støy, slik at kjøretøyet kan være på veien uten at dette går på bekostning av miljøet og andre rundt kjøretøyet.
Under trafikksikkerhetsdelen blir det gjort grundige undersøkelser av bildeler som lys, dekk, sikt, bremser, belter og annet som er viktig for trafikksikkerheten.
Hva koster det å få utført en kontroll?
Det er ikke satt noen standard pris for EU-kontroller, da det er godkjente verksteder som setter egne priser på tjenesten.
Siden prisene settes selv for verkstedene kan det være litt vanskelig å si en pris, men ofte så kan man regne med å betale rundt 1000kr.
Når er fristen for neste EU-kontroll?
Det er viktig å få bilen godkjent innen fristen, og siden man selv er ansvarlig for dette er det viktig å vite hvor mye tid man har igjen før det er for sent.
Biler som nylig er registrert og hører til førerkort klasse B må godkjennes innen 4 kalenderår siden registreringen. Etter bilen har vært på sin første EU-kontroll skal den kontrolleres hvert annet år siden forrige kontrollering.
Man velger selv når man tar bilen inn for en EU-kontroll, men husk å ha god tid for å fikse eventuelle problemer.
Ikke godkjent EU-kontroll
Det er mye som skal undersøkes før en kontrollør kan godkjenne bilen din. Ofte hender det at man glemmer å gjøre alt klart til kontrollen, som dessverre fører til stryk. Skjer dette, har man 2 uker på seg for å få bilen godkjent gjennom en etterkontroll.
Det er viktig å notere seg at selv om det er lenger enn 2 uker til den originale fristen, vil fristen bli flyttet til 2 uker etter den ikke godkjente EU-kontrollen.
Dersom du ikke ønsker å utføre en etterkontroll av bilen har du dessverre ikke så mange valg å velge mellom. Du kan selge bilen til en ny eier, men da må den nye eieren få bilen godkjent. Det er også fullt mulig å avregistrere bilen og levere inn skiltene.
Det er viktig å motta en kontrollseddel som er digitalt skrevet
Når du tar bilen din inn for en EU-kontroll vil du motta en kontrollseddel som sørger for at verkstedet er godkjent for å utføre EU-kontroller.
Dersom du mottar en kontrollseddel som er håndskrevet, vil det være en stor sjanse for at verkstedet ikke har muligheter for å utføre en godkjent kontroll. Det er eget ansvar å sørge for å få bilen godkjent,
Mottar du en håndskrevet kontrollseddel anbefaler vi å ta kontakt med Statens Vegvesen.
Ikke fornøyd med resultatet? Du kan faktisk sende inn en klage
Verksteder som er godkjent for å utføre EU-kontroller må følge mange steg til punkt og prikke. Det er viktig at alt undersøkes grundig, slik at sluttresultatet stemmer overens med bilens virkelige tilstand.
Selv om verkstedene er godkjente og kontrollene blir utført av dyktige fagfolk, kan det hende at resultatet ikke tilsvarer din mening om tilstanden til bilen. Skjer dette har man rett til å sende inn en klage til Statens Vegvesen.
Vi i Testen.no har vår egen plattform der du kan øve til teoritentamen for moped, bil og motorsykkel! På denne måten kan du forberede deg på beste måte til teoriprøven.