Hva er 3-sekundersregelen og hvorfor er den viktig?

Hva er 3-sekundersregelen og hvorfor er den viktig?

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

Er du usikker på hva 3-sekundersregelen er? Det er svært viktig å være klar over når du er ute og kjører. Du kan faktisk bli anmeldt eller stoppe av politiet hvis du ikke følger denne regelen. På grunn av trafikkregler og en beregning som gjør at det skal være mulig å stoppe hvis en situasjon foran skal oppstå.

Du skal også være klar over at 3-sekundersregelen er basert på kjøring i normale forhold. Dette må du kunne tilpasse etter vær og vind, siden det vil kreve større bremselengde eller stopplengde ved våte og glatte veier. Videre kan du lese om hva 3-sekundersregelen er, hvorfor den er viktig og teknikker du kan bruke for å holde en god oversikt.

Hva er 3-sekundersregelen?

3-sekundersregelen er et begrep som refererer til at du bør man holde 3 sekunders avstand mellom din bilen og bilen foran deg. Denne 3 sekunders buffersonen lar sjåføren reagere i tilfelle noe skjer med bilen eller trafikken foran. Regelen tar for seg kjøring på normale forhold. Ettersom vi tar utgangspunkt i at bremselengden dobler seg på vått føre, så er det logisk å doble denne regelen, altså 6 sekunder til forankjørende. Ved å følge 3-sekundersregelen kan sjåfører bidra til å forhindre ulykker og ivareta sikkerheten til seg selv og andre på veien.

Hvis du bruker teoriappen fra Testen.no kan du være sikker på at du vil få tilstrekkelig med øving for 3-sekundersregelen, og det som er nødvendig av teori og spørsmål for å bestå teoriprøven. Du kan registrere deg og laste ned appen på Appstore eller Google Play. Vi bruker AI, har over 3000 spørsmål, fornøyd- og beståttgaranti!

Teknikk for å holde 3-sekundersregelen

For å ha et bevisst forhold til egen kjøring og 3-sekundersregelen, så er det lurt å legge til rette for teknikker som gjør at du kan holde 3 sekunder. Et smart triks er å bruke en gjenstand som er plassert nær veien. Det kan for eksempel være en lyktestolpe eller trafikkskilt. Når bilen foran deg passerer denne gjenstanden så kan du telle 1001, 1002 og 1003. Hvis du teller til 1003, så ligger du perfekt an i forhold til regelen. Hvis du kun teller til 1001 eller 1002, betyr det at du ligger litt nære. Da kan det være fornuftig å slippe opp litt på gassen og telle på nytt. Som forklart, så gjelder dette når du kjører på normale forhold.

En rød bil som peker mot et skilt som kan brukes som et punkt for å regne ut 3-sekundersregelen.

Slik regner du ut avstanden som kreves for å holde 3 sekunder

3-sekundersregelen er veldig relevant når det kommer til stopplengde og bremselengde. Derfor er det smart å ha et bevisst forhold til avstander når man kjører bil. Å måle avstand når du kjører er ikke nødvendigvis like lett, men regner du litt på dette kan det gi en god pekepinn for hvor langt unna du bør ligge bilen foran ved 3-sekundersregelen.Det er små faktorer som kan spille inn fra at du akkurat kan klare å stoppe til en ulykke oppstår. Slik regner du ut hvor mange meter du kjører på 3 sekund:

Vi tar utgangspunkt på at vi kjører i 80 km/t. Først må vi finne ut hvor langt vi kjører på 1 sekund. Det kan vi finne ut ved å dele fart på 3,6.

Utregning: 80 / 3,6 = 22,2 meter i sekundet.

Da vet vi at vi kjører 22,2 meter i sekundet ved 80 km/t. For å se hvor mange meter det blir på 3 sekunder, så må vi gange 22,2 med 3. (Eksempel: 22,2 * 3 = 66,6)

Holder du 3 sekunder til bilen foran i 80 km/t, så vil det også si at du ligger 66,6 meter unna forankjørende. Med denne informasjonen kan vi regne ut stopplengde når du kjører i 80 km/t. Slik går vi frem: For å regne sammen stopplengde trenger vi å vite reaksjonslengde og bremselengde.

  • Reaksjonslengde regnes ut ved å ta din fart delt på 3,6 (3,6 tilsvarer reaksjonstid på 1 sekund). (Eksempel: 80 / 3,6 = 22,2 meter)
  • Bremselengde på tørt føre regnes ut ved å ta (fart * fart) / 200. (Eksempel: (80 * 80) / 200 = 32 meter)
  • Stopplengden får du ved å legge sammen reaksjonslengde og bremselengde. (Eksempel: 22,2 + 32 = 54,2 meter)

Stopplengden blir 54,2 meter hvis du kjører i 80 km/t. Det vil si at du klarer å stoppe med god klaring hvis forankjørende er 66,6 meter foran deg. (66,6 - 54,2 = 12,4). Du vil ha litt over 12 meter klaring hvis du må stoppe.

Men husk, i vårt regnestykke tar vi utgangspunkt i reaksjonstid på 1 sekund, og det skal lite til før den øker. Derfor skal du være oppmerksom og holde nødvendig avstand for å kunne kjøre stoppe hvis noe skulle skje.

Konsekvenser for ikke å holde avstand

Ved gitte eksempler ser du viktigheten av å holde avstand for å unngå farlige situasjoner og ulykker i trafikken. Farlige situasjoner og ulykker er ikke nødvendigvis de eneste konsekvensene av å holde kort avstand til forankjørende. Om du for eksempel blir tatt for å kjøre 1 sekund bak bilen foran, kan du risikere bøter og prikker på førerkortet. Om du kjører enda tettere til bilen foran, så kan politiet ta førerkortet ditt. Da mister du muligheten til å kjøre bil på en liten stund.

Konsekvensene og avstanden tilpasses også etter kjøreforhold. Er det vått eller glatt på veien, så forventes det at du holder mer enn 3 sekunder til forankjørende. Om dette ikke blir gjort av fører, så kan det også føre til konsekvenser for deg. Så ta deg gjerne tid til å sette deg inn i 3-sekundersregelen og få et bevisst forhold til det. På denne måten kan du unngå farlige situasjoner, bøter eller førerkortbeslag.