Hva betyr varsellampene i bilen? Få en god oversikt her

Hva betyr varsellampene i bilen? Få en god oversikt her

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

Biler er avanserte kjøretøy som inneholder en stor mengde med forskjellige komponenter og deler. Disse må fungere sammen for å opprettholde sikkerheten og kvaliteten på bilen. Siden det er mange komponenter, deler og systemer som det kan skje noe galt med, vil det være svært gunstig å få nyttig og nødvendig informasjon gjennom bruken av varsellys.

Før varsellampene var det ikke så lett, da man måtte ha en god kunnskap om biler for å finne ut av diverse problemer. Nå har vi varsellamper, men det er mange som ikke vet hva de forskjellige varsellampene betyr, og lar dem bare stå og lyse.

De forskjellige fargene og hva de betyr

Det finnes varsellamper med ulike lys, men hva betyr det egentlig? Kort fortalt kan man si at de forskjellige fargene er kategorier som forteller hva du burde gjøre og om det haster. Her er de forskjellige fargene:

  • Røde varsellamper betyr at man skal stoppe bilen umiddelbart, da disse varsellampene handler om svært alvorlige ting problemer som for eksempel bremsefeil, oljetrykk, motorproblemer, sikkerhetsbelte, batterilading osv. Kjører man videre med røde varsellamper kan bilen pådra seg store og dyre skader. Stopp bilen og undersøk problemet.
  • Gule varsellamper sier ifra når du burde ta med bilen til et verksted for å få fikset opp i problemet. Forskjellen på gule og røde varsellamper er at de gule lar deg kjøre bilen til et verksted, mens med røde varsellamper så må man stoppe med en gang.
  • Grønne og blå varsellamper behøver man ikke å bekymre seg for. Varsellamper i grønne og blå farger handler som regel om å informere bilføreren om funksjoner som er aktivert, for eksempel tåkelyset.

De vanligste varsellampene

Selv om det alltid er anbefalt å ta en titt i instruksjonsboka til bilen din og lese om varsellampene der, er det en god del vanlige varsellamper man finner om igjen i moderne biler. Under kan du lese kort og godt om de mest vanlige varsellampene.

Her kan du lese alt om førerkortet!

Oljetrykk

Denne varsellampen forteller deg når det er for lite olje igjen til motoren, eller når bilen ikke klarer å lese oljetrykket. Motoroljen har som oppgave å smøre inn og sørge for at alle de forskjellige delene inne i selve motoren fungerer som de skal. Stopp bilen med en gang.

Motortemperatur

Varsellampen sier ifra når motorens kjølevæske er rett og slett for varm. For høy temperatur mens man kjører vil skade motoren. Stopp og ring etter hjelp.

Bremsefeil

Bremsene er viktige, og denne varsellampen sier ifra når det er noe galt med dem. Følg godt med på denne og stopp med en gang den lyser. Bremsene må få en sjekk på et verksted, men ikke kjør bilen dit selv.

Lading av batteri

Batteriproblemer er en av de vanligste grunnene for mange bilister som får trøbbel på veien. Følg med på denne varsellampen og stopp når du ser den lyse opp.

Kollisjonspute

Varsellampen sier ifra når det har oppstått problemer med kollisjonsputene. Krasjer du da kan det hende kollisjonsputene ikke utløser, og man kan få brutale skader påført til kroppen. Ta med bilen til et verksted for en grundig sjekk av systemet.

Bremsebelegg

Denne varsellampen sier ifra når bremseklossene blir slitte og trenger å byttes ut med nye bremseklosser. Ta med bilen til et verksted for å få hjelp med å bytte til nye bremseklosser. Bytter du ikke bremseklossene vil du til slutt påføre skader på bremsene.

Lite drivstoff

Man kommer seg dessverre ikke så langt på en tom tank. Heldigvis har vi en varsellampe som sier ifra før det er tomt for drivstoff. Når lampen lyser er det bare å kjøre til en bensinstasjon.

Fjernlys aktivert

Denne lampen sier ifra når fjernlyset er aktivert. Det er fort gjort å glemme å skru av fjernlyset, så dette lille symbolet setter svært mange pris på. Husk også at fjernlys er svært blendende for bilister, syklister og egentlig alle som befinner seg foran bilen.

Nærlys aktivert

Dette er en varsellampe som man finner i moderne biler som har DRL (Daytime-running lights). Dette betyr at lysene på bilen er skrudd av når det er lyst ute, og skrur seg på automatisk når det er mørkt nok. Varsellampen sier bare ifra når nærlyset er aktivert.

Dine varsellamper kan være annerledes enn illustrasjonene

Ikke alle biler har samme varsellamper. Det kan være lurt å ta en kjapp titt i instruksjonsboka til bilen din og lese om varsellampene til bilen den. Boka skal ha en fin oversikt over alle de forskjellige varsellampene, og du vil kunne lese varslene som dukker opp når du kjører.

For å gjøre gode forberedelser til å teoriprøven, så kan du nå bruke vår app for å øve på teori til førerkort. Du kan øve til teoriprøven for flere ulike transportmidler.