Alt du må vite om bildekk

Alt du må vite om bildekk

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

Bildekk er en essensiell del av alle biler, og har som jobb å holde deg trygt på veien med et godt grep så du ikke sklir ut i grøfta eller på en annen bil. Selv om gode bildekk er viktig for et godt grep, så er ikke dårlige bildekk grunnen for de fleste ulykker. Den største faren vi har i trafikken er førere som ikke respekterer forholdene, andre trafikanter og fartsgrenser. Dette vil si at så lenge du setter ned farten i forhold til været, trafikk og sikt, så holder du deg ganske trygg, men det betyr ikke at bildekkene ikke har noe å si.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom hvorfor bildekk er laget som de er og hvilke krav du må vite; gjerne bla videre og les dette lille innlegget. Du kan også bruke teoriappen vår for å øve på teori som angår bildekk og annen teori som er relevant for teoriprøven.

Mønsterdybde

Det er viktig at vann i veien har et sted å renne når du kjører over med en bil. Dette hjelper mønsterdybden med, og gir bilen din et mye bedre grep. I Norge har vi forskjellige krav til mønsterdybden om sommeren og vinteren. Om sommeren er grensen på 1,6 mm, mens 3 mm om vinteren. Selv om kravet om sommeren er 1,6 mm, så anbefales det minst 3 mm for å få et godt veigrep.

Mønsteret er laget for å rulle en retning

Bildekk har en jobb, og det er å holde deg på veien. Nå vet vi at vann er en stor fiende for biler, da de fjerner kontakten som dekket har med veien. Prøver du å kjøre over en våt vei med bildekk uten mønster, vil ikke bilen få noe grep og vil skli. Mønsteret jobber for å gripe tak i veien og dele opp vannet.

Derfor er det utrolig viktig at dekket ruller veien den er laget for, som er markert på siden av dekket.

Når kan jeg bruke piggdekk?

I Norge har vi egne regler for når vi kan bruke piggdekk. Dette er for å ikke skade veien vår med unødvendig bruk av piggdekk om sommeren og de andre varmere tidene. Hvis du har planer om å bruke piggdekk, så må dette skje fra 1. November til første mandag etter påske. I Nord-Norge (Nordland, Troms og Finnmark) kan du benytte piggdekk fra 16. oktober til 1. Mai. Hvis du blir tatt for å kjøre med piggdekk utenfor datoene som er gitt, vil du få en bot på 1000 kr.

Det er ikke like populært med piggdekk nå til dags som det var før. Fordi nå er nemlig piggfrie vinterdekk så og si like gode om vinteren som piggdekk. Kjører du dersom svært mye på is, vil piggdekk fortsatt være vinneren for deg.

Selv om det er lover og regler på når du kan bruke vinterdekk med pigger, kan du fremdeles bruke piggfrie vinterdekk om sommeren.

Her kan du lære om hvordan kjøre trygt på vinterføre!

Lufttrykk

Ønsker du en optimal opplevelse på veien, så er det svært viktig med riktig lufttrykk i bildekkene. Dette fører til et godt veigrep og god kontroll over kjøretøyet. Har du feil lufttrykk mister du viktige egenskaper og du er mer utsatt for en ulykke. I tillegg går lufttrykket hardt ut på bremselengden, som kan være forskjellen på liv og død.

Du finner informasjon om lufttrykket du skal ha i manualen til bilen din.