Dette er 6 ting du bør sjekke regelmessig på bilen din

Dette er 6 ting du bør sjekke regelmessig på bilen din

Bla ned for å lese artikkelen

  1. Fornøydgaranti

  2. Beståttgaranti

  3. 3000+ spørsmål

  4. Minispill

  5. Enkle forklaringer

  6. AI-anbefalinger

Tilgang til alle kurs - 7 dager

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, avslutt når du vil!

1 kr 🔥 Ordinær pris 199 kr

Ved å gå videre godtar du våre app- og kjøpsvilkår.

Ofte kjører man mye mer enn det man skulle tro. Etter en bil har blitt godt brukt, så er det viktig å vedlikeholde bilen. Det er ikke alltid like lett å holde styr og huske på alt som må sjekkes. Biler består jo av så mange forskjellige deler og komponenter.

Siden bilførere har nok å tenke på fra før, har vi skrevet en liste med 6 ting du burde sjekke på bilen din. Vi anbefaler alle å ta godt vare på bilen sin. Det tar ikke lang tid, og det kan spare deg for store potensielle kostnader i fremtiden.

Gjerne les videre, så får du vite hva du må passe på med bilen din.

Sørg for at trykket i dekkene er korrekt

Det er mye galt som kan skje når det er feil trykk i dekkene. Er feil trykk i dekkene, så vil ikke hjulene få god bakkekontakt, og man kan miste kontroll over kjøretøyet. Lavt trykk gir også dårlig kontroll på en våt vei, og bremsene vil få en redusert effekt. I noen tilfeller vil til og med motoren jobbe ekstra hardt, som kommer til å koste ekstra i drivstoff penger.

Det tar ikke lang tid, bare finn frem instruksjonsboka til bilen din, så kan du lese om lufttrykk der. Da får du vite hva som er riktig lufttrykk, noe du kan sjekke på bensinstasjoner.

For å være på den sikre siden anbefales det å sjekke lufttrykket en gang i måneden. Bare sett av en fast dag hver måned, så blir du tryggere på veien.

Bytting av motoroljen

Motoroljen har ansvaret for å smøre inn alle komponentene i motoren. Mange av komponentene spinner fryktelig fort, og da er svært viktig at motoroljen skiftes regelmessig for å unngå problemer på veien.

Er du usikker på om oljen til bilen din må skiftes, kan du finne frem instruksjonsboka og lese om “oljepeiling”. Da vet du hva du må gjøre for akkurat din bil, og hvor du finner peilepinnen for å sjekke oljen.

Det er ikke en fasit på hvor ofte man burde sjekke oljen, men de fleste verksteder vil anbefale en sjekk hver andre uke og før hver langtur. Det tar ikke lang tid, og det kan spare deg for mye tid.

Vedlikehold batteriet

Om vinteren er det svært mange biler som får batteriproblemer. Når kulda biter mens man sitter og venter på hjelp, skulle man gjerne ha ladet batteriet før man reiste ut. For å unngå lignende situasjoner kan man kjøpe en hjemmelader, eller få bistand fra et verksted eller en bensinstasjon for å vedlikeholde batteriet.

Med en lader hjemme unngår man slitsomme situasjoner, både om vinteren og sommeren.

Vindusviskerne slites ut og må byttes

Når vindusviskerne fjerner regn eller noe annet på ruta, så vil de slites ut. Når vindusviskerne vasker vinduet dårlig, vil mange kaste dem og kjøpe nye med en gang. Ofte kan vindusviskerne bare være møkkete, og fungerer vanlig igjen etter en grundig vask.

Blir jobben fortsatt ikke gjort etter en vask, kan det være på tide å investere i noen nye vindusviskere.

Har du planer om en langtur med bilen men er usikker på tilstanden til vindusviskerne? Da vil det være lurt å bytte de ut, så har du god sikt når du kjører.

Støvfilteret må byttes

Mange glemmer å bytte støvfilteret til bilen. Jobben til støvfilteret er å filtrere luften som går inn i motoren. Filteret fanger opp partikler og beskytter motorens mange skjøre komponenter. Bytter man det ikke ut vil motoren få dårlig lufttilstrømning, og vil derfor yte dårligere.

Vi anbefaler deg ikke å vente mer enn 2 år før du bytter ut støvfilteret, men for å være på den sikre siden kan du bytte filteret en gang hvert år.

Bremseklossene slites ut

Biler er svært tunge kjøretøy, og med høye hastigheter når man bremser, slites bremseklossene fort ut. Biler med dårlige bremseklosser kan føre til bilkrasj. Med tanke på hvor viktig bremseklossene er for sikkerheten vår, er det rart hvor sjeldent man husker å sjekke dem.

Finn frem en god og sikker jekk, så tar du av dekkene for å ta en titt på bremseklossene. Ser de slitte og ferdige ut, så er det på tide å montere på nye. Er man usikker på hvordan man gjør dette selv, så kan man få hjelp fra et verksted.

Nå har vi i Testen.no utviklet vår helt egen plattform for teoritentamen. Vi har flere tusen spørsmål rettet mot bil, moped og motorsykkel. På denne måten kan du forberede deg til teoriprøven på beste måte, med moderne teknologi og minispill!